Geen zin om te sporten – 14 tips voor meer motivatie

14 tips voor meer motivatie om te sporten

14 tips voor meer motivatie om te sporten

Altijd maar trainen. Je  hebt er geen zin meer in. Het is saai. Het is te moeilijk. Je hebt gewoon geen energie en je  hebt geen motivatie meer.. Je komt dus tot de volgende conclusie:

 

‘’Ik heb gewoon GEEN ZIN OM TE SPORTEN!’’

 

Maar…

 

  • Je weet dat het eigenlijk wel moet;
  • Je weet dat het gezond is;
  • Je weet dat jouw lichaam er beter uitziet;
  • Je weet dat je uiteindelijk fitter wordt.

 

Dat is allemaal leuk en aardig, maar toch heb je er nog steeds geen zin in. Hoe kan je er dan voor zorgen dat je toch weer zin krijgt om te sporten?

 

Die vraag zal ik voor jou deze post zo goed mogelijk proberen te beantwoorden!

 

Weer plezier krijgen om te sporten

Vaak kan een kleine aanpassing een groot verschil maken. Om weer zin te krijgen in sport hoeft er soms niet eens iets heel groots te veranderen. Een kleine aanpassing kan hét verschil maken. Het verschil dat ervoor zorgt dat je nu wel gaat sporten. Of dat je nu wel weer naar de sportschool gaat.

 

Ik wil je verschillende tips geven die je kunnen helpen om met meer plezier te sporten. De meeste tips heb ik zelf ook toegepast als ik geen zin heb om te trainen.

 

Ja. Het gebeurt mij ook wel eens dat ik geen zin heb om te trainen. Vaak weet ik dan toch een manier te vinden om mezelf op te peppen. En jij zo ook na het lezen van deze post!

 

14 Tips voor meer motivatie

Hieronder volgen de tips!

 

1 Vraag en antwoord

Vraag aan jezelf wat voor jou het plezier in het sporten weer terug zou brengen? Schrijf de antwoorden op. Door zoveel mogelijk antwoorden te verzinnen word je bewust van de verschillende mogelijkheden die er zijn om het plezier terug te vinden. Kijk of je minimaal 1 tip kunt toepassen.

 

2 Muziek

Zet motiverende muziek op. Of zorg dat je een ‘’mixtape’’ maakt van inspirerende nummers waardoor jij zin krijgt om te trainen.

 

Wat dacht je van een nummer zoals Eye of the tiger van Rocky. Dan krijg je toch wel zin om te sporten!? 😀

 

2.2 Voorbeeld LeBron James

Bekijk ook eens hoe LeBron James muziek gebruikt om in de juiste sferen te komen voor- en na een wedstrijd. Kijk hoe hij speelt met verschillende muziekstijlen en genre’s en de momenten wanneer hij welke muziek gebruikt.

 

3 Kijk een filmpje

Doe je bijvoorbeeld aan hardlopen kijk dan een filmpje van Usain Bolt. Of doe je aan voetbal bekijk dan wat hoogtepunten van Lionel Messi. Laat je inspireren en raak weer gemotiveerd!

 

4 Ga met een vriend

Alleen sporten kan voor sommige mensen goed werken. Het kan echter ook zo zijn dat jij extra motivatie krijgt als je samen met iemand kunt sporten. Vraag je vriend, vriendin, moeder, vader, buurman of buurvrouw mee. Gewoon doen!

 

5 Planning

Maak een planning Zorg voor vaste dagen, hierdoor wordt sport een gewoonte. Je hoeft er  niet meer over na te denken. De woensdag is bijvoorbeeld jouw vaste dag om te gaan zwemmen. Hierdoor wordt dit jouw eigen ritueel. Woensdag = zwemdag.

 

6 Maak een duidelijk doel

Dit hoeft helemaal geen groot doel te zijn. Maar hierdoor daag je jezelf uit. Vaak wordt sporten eentonig als je nergens naartoe werkt. Door een doel te maken kun je ergens naartoe werken. Je maak progressie. Het gevoel van groei kan je ongelofelijk motiveren om door te gaan en te blijven sporten. In mijn vorige post heb ik geschreven hoe je doelen kunt maken die haalbaar zijn (terwijl het soms onmogelijk lijkt om ze te behalen).

 

7 Meet je progressie

Kijk hoe je vooruit gaat. Ben je bijvoorbeeld aan het afvallen, maar hou je dit niet goed bij dan weet je niet waar je staat in het proces. Je hebt geen specifiek doel, dus weet je ook niet of je op de goede weg bent. Door je progressie te meten weet je waar je staat in het proces en raak je gemotiveerder omdat je weet dat je vooruit gaat.

 

7.3 Meten is weten

In de topsport zie je dat er telkens meer gemeten wordt. Er wordt gekeken naar simpele dingen zoals gewicht en vetpercentage, maar ook bijvoorbeeld naar hoe hoog iemand springt. Op het moment dat je dit bij gaat houden kunnen de trainingen ook uitdagend blijvend waardoor je meer motivatie blijft houden om vooruit te gaan. Bekijk eens hoe top volleyballers trainen en verschillende metingen gebruiken om vooruit te gaan..

 

8 Verander van routine

Loop niet hetzelfde rondje hard. Blijf niet dezelfde krachtoefeningen doen. Blijf niet dezelfde bewegingen maken, maar verander af en toe. Door jouw routine af en toe om te gooien blijf je jezelf uitdagen en blijf je progressie maken. In een vorige post beschreef ik wat het belang is van het hebben van vaste routines, gewoontes en rituelen.

 

9 De juiste sport

Doe je wel aan de juiste sport? Ga i.p.v. individuele sport  een teamsport doen of andersom. Misschien is het voor jou veel leuker om met een team te sporten i.p.v. alleen. Je kunt bijvoorbeeld ook met een personal trainer kunnen werken ( iemand die je blijft uitdagen!?)

 

10 Begin klein

Ben je helemaal uit de routine van het sporten. Dan zou je ook heel klein kunnen beginnen door bijvoorbeeld eerst een rondje om je huis te lopen. De volgende stap is een rondje in de hele buurt.

 

11 Slapen

Doe een powernap. Uit onderzoek van professor Anders Ericsson blijkt namelijk dat de beste atleten vaak een powernap doen. Dit deed ik vaak voor wedstrijden. Dit zorgt voor een energiek en uitgerust gevoel. Lees ook mijn bericht over hoe we slimmer kunnen slapen om nog meer uit jezelf te halen.

 

12 Eten

Zorg dat je voor je gaat trainen wat hebt gegeten. Hierdoor houd je het langer vol. Houd er wel rekening mee dat je misschien niet te dicht op je training / wedstrijd een zware maaltijd naar binnen werkt. Lees ook deze post om erachter te komen wat topsporters eten: wat eten topsporters? 

Ook leuk om te zien hoe NBA superster Draymond Green gebruik maakt van voeding om beter te presteren. Green vertelt dat hij pas wist hoe slecht hij zich voelde nadat hij zijn eet schema had aangepast.

 

13 Sportkleding klaar

Door je sportkleding alvast klaar te leggen voor de volgende dag wordt het obstakel minder groot om te trainen. Je kunt ook je sportkleding mee naar je werk of school nemen om daarna direct te gaan sporten.

 

14 Gewoon gaan

Soms moet je gewoon accepteren dat je geen zin hebt om te gaan. Als je daar bewust van bent is dat oké. De volgende stap is gewoon gaan. Als je eenmaal gaat sporten zal je endorfine aanmaken. Dit is een natuurlijk proces wat in het lichaam gebeurt. Endorfine geeft een goed gevoel. Dit is jouw natuurlijke beloning als je toch gaat sporten!

 

Conclusie

Er zijn veel manieren om jezelf te motiveren. Kijk welk idee het best bij jou past en pas het toe op het moment dat jij weinig motivatie hebt om te sporten. Als je eenmaal bent gaan sporten mag je best trots op jezelf zijn dat je toch bent gegaan!

 

Veel succes!

Patrick

Ik ben Patrick Frimpong, voormalig profbasketballer en oprichter van Topsport Brein. Via topsportbrein.nl geef ik tips hoe je jouw sportprestaties kunt verbeteren. Daarnaast ben ik er van overtuigd dat je geen topsporter hoeft te zijn om een topsportmentaliteit te ontwikkelen! Kortom: alles over het bereiken van topprestaties!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *