Yoga voor topsporters

Een kleine yoga & mobiliteitsroutine voordat de training begint

De laatste jaren hoor je dat steeds meer topsporters aan yoga doen. Waarom doen ze dat eigenlijk? Is Yoga hetzelfde als gewoon stretchen? Hoe zou yoga je sportprestaties kunnen verbeteren en helpen bij het herstel?

De basketbal grootheid Kareem Abdul Jabbar was een van de pioniers om yoga te beoefenen om zijn sportprestaties te verbeteren. Nu zijn sporters zoals Novak Djokovic en NBA finals MVP Andre Iguodala ook beoefenaars. Maar waarom doen ze dat? Hoe zorgt het ervoor dat je sportprestaties naar een hoger niveau gaan?


Al een tijd lang weet ik van de voordelen van yoga. Niet omdat ik er alleen over heb gelezen. Ik heb het zelf kunnen ervaren. Toen ik zelf nog in de eredivisie speelde had ik teamgenoten die aan yoga deden en zij hadden ervaren wat de voordelen waren. In het begin was ik wel sceptisch, maar wilde het toch proberen. Al snel merkte ik dat het mij enorm hielp met mijn mobiliteit en het sneller voelen van energie in mijn lichaam.


Een veelgemaakte denkfout is dat je denkt dat je lenig moet zijn om aan yoga te doen. Persoonlijk ben ik totaal niet lenig, maar door het beoefenen merk je dat je steeds soepeler wordt. Hieronder zal ik meer vertellen over wat de voordelen zijn voor topsporters.

Wat is Yoga?


Er zijn verschillende opvattingen over de betekenis van yoga. In de westerse wereld lijkt het vooral een fysieke bezigheid te zijn, maar in India gaat het veel verder dan alleen de poses die je aanneemt als een soort stretchoefening. Yoga wordt omschreven als eenwording. Maar ook als het ”stil maken” van de geest, waardoor je geen ongewenste gedachten hebt en ”bewust kan zijn van het huidige moment”.

Waarom is yoga populair onder topsporters?

Door het beoefenen van yoga leer je meer over je lichaam en de manier waarop je denkt. Zie het als een eeuwenoude vorm van mentale training. Het leert je namelijk meer in het moment te zijn en dat is precies wat je wilt als je een wedstrijd speelt. Vergelijk het maar eens met in de flow zijn tijdens een wedstrijd. Daarin lijkt alles vanzelf te gaan en je bent ook dan volledig in het huidige moment aanwezig zonder belemmerende gedachten.

Een eeuwenoude vorm van mentale training


Het beoefenen van yoga heeft zoals gezegd veel verschillende vormen en in het westen zijn vooral het beoefenen van de asana’s (verschillende houdingen) populair. Maar ook de ademhalingstechnieken kunnen veel baat hebben voor topsporters. Door verschillende manieren van ademhaling leer je meer energie in je lichaam te krijgen, te ontspannen of sneller te herstellen. Deze ademhalingsoefeningen zijn ook onderdeel van yoga.

Blessures

Wat als je geblesseerd bent en je wilt aan de oefeningen doen? Er zijn fysiek zware vormen, maar ook lichtere varianten. Deze minder zware vormen worden vaak gebruikt voor mensen met lichamelijke beperkingen zoals blessures, beperkte mobiliteit of zelfs tijdens de zwangerschap. Een vorm van deze lichtere variant is yin yoga.

5 voordelen
Er zijn talloze voordelen te benoemen van yoga. Hieronder benoem ik 5:

  1. Meer mobiliteit
  2. Sneller herstel
  3. Leren om in het huidige moment te zijn
  4. Kalmere geest ontwikkelen
  5. Ademhaling leren te controleren (minder snel stress en meer ontspanning)

NBA speler Miles Turner over de voordelen

De NBA speler Miles Turners zegt dat het hem helpt met o.a. :
– Ademhaling
– Het versterken van je core
– Het sterker maken van je mindset

NBA finals MVP Andre Iguodala over de voordelen

Hieronder vertelt Iguodala over het belang van het ”kennen van zijn lichaam”. Maar ook de voordelen van slaap, mindset, opladen en meditatie.

Hoe begin je met yoga?

Een eenvoudige manier om het in te passen in je dagelijkse routine is het uitvoeren van de zonnegroet. Zie dit als een soort ”stretch routine” die je op meerdere momenten van de dag kunt uitvoeren. Alvast veel succes!

Patrick

Ik ben Patrick Frimpong, voormalig profbasketballer en oprichter van Topsport Brein. Via topsportbrein.nl geef ik tips hoe je jouw sportprestaties kunt verbeteren. Daarnaast ben ik er van overtuigd dat je geen topsporter hoeft te zijn om een topsportmentaliteit te ontwikkelen! Kortom: alles over het bereiken van topprestaties!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *