Train het brein voor topprestaties!?

Er wordt wel eens gezegd dat succes tussen de oren zit. De manier waarop je denkt is ontzettend belangrijk. In hoeverre kan het brein prestaties beïnvloeden? Is het mogelijk om je brein te trainen om beter te presteren?

 

Henry Ford zei ooit: Whether you think you can or you can’t,  you’re right.

 

Geloof in je eigen prestatie is 1 van de eerste stappen die je moet zetten om iets te bereiken. Uit onderzoek blijkt dat het brein / de hersenen invloed hebben op onze gezondheid, prestaties en geluk.  Als je beter wilt presteren is het dus belangrijk dat je je hersenen traint.

 

In de NBA wordt er ook gebruik gemaakt van hulpmiddelen om het brein te trainen waardoor je uiteindelijk betere prestaties krijgt. Spelers die gebruik maakten van deze techniek waren o.a. Michael Jordan, Steph Curry en Kawhi Leonard.

 

 

Hoe beter je hersenen functioneren hoe beter jij kunt presteren.

Is het logisch dat je het brein kunt trainen?

Misschien klinkt het nu heel logisch dat je ook het brein kunt trainen. Maar wist je dat een aantal jaar geleden dat nog helemaal niet zo logisch was. Wetenschappers waren er van overtuigd dat iemand een bepaalde dosis geluk had en dat er niets aan veranderd kon worden. En dat geluk was onder andere in het brein bepaald dachten de wetenschappers.

Hetzelfde gold voor het bereiken van de top in bijvoorbeeld sport. Men dacht dat je gewoon geboren werd als talent en dat het voorbestemd was om uit te groeien tot de wereldtop.

Maar o.a. de wetenschapper Anders Ericsson heeft aangetoond dat het vooral te maken heeft met het aantal uren van oefenen wat ervoor zorgt dat je succesvol wordt. Onderstaand voorbeeld komt uit het onderzoek van Ericsson naar pianisten.

 

10000 uren Studie

Studie van Anders Ericsson 10.000 uren regel

 

Gelukkig laat onderzoek nu zien dat we onszelf kunnen trainen om tot topprestaties te komen. Maar dat we onszelf ook kunnen mentaal kunnen trainen om gelukkiger en (mentaal) gezonder te worden.

 

Dus hoe train je het brein om tot topprestaties te komen?

 

Er zijn veel mogelijkheden om je brein te trainen. Hieronder geef ik drie tips.

 

# 1 Groei mindset

Ik had het net al even over hoe de manier waarop je denkt. Dat dat heeft veel invloed heeft op hoe succesvol en gelukkig je kan zijn. Er is hier ondezoek naar gedaan en de resultaten zijn opmerkelijk! Psycholoog Carol Dweck kwam erachter dat mensen die een groei (growth) mindset hadden, dan mensen met een fixed mindset.

Mensen met een groei mindset hadden het geloof dat ze konden veranderen en nieuwe dingen konden blijven leren. Mensen met een fixed mindset waren ervan overtuigd dat iemand geboren is met een bepaald talent en dat dit niet te veranderen is.

Kinderen met een fixed mindset kunnen bijvoorbeeld geloven dat iemand goed is in rekenen of niet. Ze denken dat dit niet echt te leren is. Maar de kinderen met een growth mindset hebben wel het geloof dat ze kunnen veranderen en dat ze beter kunnen worden in rekenen. Hierdoor zijn de kinderen met een growth mindset uiteindelijk succesvoller.

 

# 2 Meditatie

Een voorbeeld hoe je het brein kan trainen is door te mediteren. Uit onderzoek is gebleken dat wanneer je elke dag een kwartier mediteert en dat 8 weken lang, je verschil merkt. Je ervaart onder andere meer geluk, meer focus en minder stress. (Onderzoek door Jon Kabat-Zinn)

 

# 3 Het werkt ook andersom. Train je lichaam, train je brein!

In het boek van Erik Scherder Laat je brein niet zitten. Zegt hij dat je elke dag minimaal een half uur aan een stuk moet bewegen. Dit heeft een positief effect op je gezondheid, zowel mentaal als fysiek.

 

Conclusie

  • Het brein en het lichaam staan in verbinding met elkaar. Door je brein te trainen, train je je lichaam. En door je lichaam te trainen train je je brein. Dit zorgt ervoor dat we gelukkiger, gezonder en succesvoller worden.
  • Meditatie helpt om meer focus en meer geluk te ervaren, maar vermindert ook stress.
  • Daarnaast blijkt uit onderzoek dat de manier waarop jij denkt is ontzettend belangrijk om succes te bereiken. Heb je een groei mindset of een fixed mindset? Onthoud dat bewustwording de eerste stap is voor verandering!

 

 

Patrick

Ik ben Patrick Frimpong, voormalig profbasketballer en oprichter van Topsport Brein. Via topsportbrein.nl geef ik tips hoe je jouw sportprestaties kunt verbeteren. Daarnaast ben ik er van overtuigd dat je geen topsporter hoeft te zijn om een topsportmentaliteit te ontwikkelen! Kortom: alles over het bereiken van topprestaties!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *