Het belang van kernwaarden in de topsport

Mindfulness in topsport kernwaarde
Mindfulness als kernwaarde van de Golden State Warriors

Als je met topsport bezig bent dan denk je misschien niet zo snel aan kernwaarden, maar onbewust komen kernwaarden terug in alles wat je doet. Onlangs werd bekend dat de Golden State Warriors het meest succesvolle sportteam is van het afgelopen decennium. Maar hoe komt dat? En hoe kunnen kernwaarden voor topsporters het verschil maken?

Inderdaad je ziet het goed. Op de afbeelding bij dit artikel staat de tekst mindfulness en het artikel gaat over kernwaarden. Dat is geen fout :). Je zal zien wat mindfulness met kernwaarden en de Golden State Warriors te maken heeft.

Wil je meteen weten waarom de Warriors het meest succesvolle team zijn? Scrol dan helemaal naar beneden.


Hieronder zal ik eerst uitleggen wat kernwaarden zijn en hoe jij er je voordeel mee kunt doen en hoe kernwaarden jou als sporter beter kunnen maken.

Wat zijn Kernwaarden?

Kernwaarden geven richting aan wat je doet en wat jij belangrijk vindt in het leven. Het gaat over wie jij bent als persoon. Organisaties zoals sportteams kunnen ook kernwaarden hebben, want het helpt de visie vorm te geven en laat zien wat de organisatie nastreeft. Daarnaast helpt het een cultuur te bouwen en de juiste mensen aan te trekken die bij deze cultuur passen.

Kernwaarden geven richting aan wat je doet

Voorbeelden van kernwaarden voor topsporters

Hieronder een lijst van verschillende kernwaarden die voor topsporters zeker geschikt zijn om naar te leven.


Aandachtig
Ambitieus
Aanpassingsvermogen
Assertiviteit
Authentiek
Balans
Bescheiden
Betrouwbaar
Bewust
Communicatief
Compassie
Consistent
Creatief
Daadkrachtig
Dankbaar
Doelbewust
Doelgericht
Efficiënt
Effectief
Empathisch
Energiek
Enthousiast
Ethisch
Excellent
Flexibel
Focus
Geduldig
Gelijkwaardigheid
Geluk
Genereus
Georganiseerd
Groeigericht
Harmonieus
Hulpvaardig
Humor
Hoopvol
Individualistisch
Innovatief
Inspirerend
Intelligentie
Intuïtief
Joviaal
Kennis
Kritisch
Kwaliteit
Leiderschap
Liefdevol
Loyaal
Mastery (meesterschap)
Mindfulness
Moedig
Mondig
Nederig
Nuchter
Open
Oprecht
Optimistisch
Ordelijk
Origineel
Passievol
Plezier
Prestatiegericht
Productief
Professioneel
Rationeel
Realistisch
Rechtvaardig
Respectvol
Resultaatgericht
Reflectief
Samenhorigheid
Sensitief
Servicegericht
Spiritueel
Succesvol
Transparant
Trouw
Uitmuntendheid
Uniekheid
Veelzijdig
Veerkrachtig
Verdraagzaam
Vergevingsgezind
Vitaal
Volhardend
Vriendschap
Vrijheid
Waardig
Waarheid
Wijsheid
Zekerheid
Zelfkennis
Zelfstandig
Zelfvertrouwen
Zingeving
Zorgzaam

Waarom Kernwaarden?

Kernwaarden kunnen topsporters helpen om de juiste keuzes te maken. De kernwaarden die we nu hebben bepalen wat we van dag tot dag doen. Stel dat jij respect ontzettend belangrijk vindt. Dan zullen de keuzes die jij maakt afgewogen worden aan de hand deze kernwaarde.

Krijg je respect? Word jij met respect behandeld? Behandel je anderen met respect? Op het moment dat jij bijvoorbeeld voelt dat er geen respect is dan zal dit van grote invloed zijn. Misschien ga je direct de confrontatie aan met een teamgenoot of een trainer op het moment dat jij voelt dat je geen respect krijgt.

Een voorbeeld

Stel je eens voor je bent op zoek naar een nieuwe club. Je weet van jezelf dat respect voor jou de belangrijkste kernwaarde is. Je gaat daarom opzoek naar clubs waarbij je respectvol wordt behandeld, niet alleen vanuit de organisatie, maar ook de spelers onderling. Voor iemand anders, die vrijheid hoger heeft als kernwaarde, zal dus op een andere manier de keuze voor een nieuwe club maken.


Hij zal eerder een club zoeken waar hij die vrijheid voelt in verschillende vormen. Misschien makkelijk verlof krijgen, of de hoeveelheid van buitenlandse toernooien of trainingsstages. Of de vrijheid die hij mag uiten in zijn spel en de vrije rol die hij mag nemen.

Wat ik met het voorbeeld wil laten zien is dat kernwaarden richting geven aan wat voor gedrag je laat zien en welke beslissingen je maakt in het leven.

Great men make great All Blacks

Hoewel ik in deze post meer voorbeelden geef van het basketbalteam van de Warriors. Wil ik je wel laten zien waar het met kernwaarden om draait. Het gaat om richting te geven aan je leven en het gaat om persoonlijke groei. Een geweldig voorbeeld uit de topsport is het rugby team van Nieuw-Zeeland, de All Blacks.

Een bekende uitspraak van de insiders is: great men make great all blacks. Het gaat niet eens perse om topsport. Het gaat om jezelf en om jouw eigen ontwikkeling als mens. Door het verbeteren van jouw eigenschappen en het helder krijgen van jouw kernwaarden en hier naar te leven zal je jezelf steeds blijven ontwikkelen en blijven groeien als persoon.

Great men make great all blacks

De kernwaarden van Golden State Warriors

In een paar jaar zijn de Golden State Warriors tot de absolute top gaan horen in de NBA. Hoe hebben ze dit gedaan? Ze hebben onder andere de juiste spelers en coach weten aan te trekken. Maar vaak zie je dat het aantrekken van de juiste spelers en coach niet voldoende is om succesvol te zijn. Je hebt meerdere ingrediënten nodig.

Toen Steve Kerr, de huidige coach van de Warriors en oud teamgenoot van Michael Jordan, begon bij de Warriors had hij een duidelijk plan. Hij leerde van een andere succesvolle American Football coach, Pete Carrol, dat hij een filosofie moest hebben. De filosofie moest het fundament worden van alles waar Kerr in gelooft. De filosofie is opgebouwd uit kernwaarden en voor Kerr en de Warriors zijn het tot op de dag van vandaag de volgende;

  • Joy
  • Compassion
  • Mindfulness
  • Competition
De Kernwaarden van de Warriors

Dit werden de bouwstenen die hebben bijgedragen aan het succes van de Warriors. Echter zijn kernwaarden op zichzelf niet voldoende. Elke succesvolle topsporter weet dat kernwaarden pas echt zinvol worden als ze in de praktijk worden toegepast. Joy betekende o.a. voor de Warriors dat er altijd aan het begin van de training met muziek wordt getraind.

De invloed van muziek tijdens de training

Mindfulness als kernwaarde

Voor de topsporters onder ons vind ik het zinvol om de kernwaarde mindfulness nog te benadrukken. Vroeger vond ik mindfulness een beetje zweverig klinken. Maar eigenlijk hoeft er niets zweverigs aan te zijn. Het kan juist super praktisch zijn en in het geval van de Warriors heeft het hen veel succes gebracht.


Niet alleen de Warriors staan er om bekend mindfulness een belangrijk onder deel te laten zijn van hun alledaagse dingen. Ook het NFL team de Seatle Seahawks en de Chicago Bulls en LA Lakers onder leiding van Phil Jackson (the zenmaster).

Meer over mindfulness en de kernwaarde van de Warriors.

Meer over mindfunless, kernwaarden en sportpsychologie van de Seahawks.

“I just tried to stay in the moment the whole series, and I think that worked for me”

Kevin Durant

“I remember plenty of times throughout my career, I continued to look in the past or look ahead, and not stay in the moment. And this series, I just stayed in the moment.”

Kevin Durant

Waarom is mindfulness praktisch?

Het mooie van mindfulness voor topsporters is dat het je leert om alleen bewust bezig te zijn met het huidige moment. Het probleem is vaak dat we of te veel bezig zijn met het verleden of alleen maar bezig zijn met de toekomst. Dit gaat vaak tenkoste van de resultaten, maar ook het plezier (joy).


Hoe meer en hoe beter je kan focussen op het huidige moment hoe effectiever je zal zijn als sporter. In de sportpsychologie wordt er ook wel gesproken over taakgerichtheid. Daarnaast wordt er in de minfulness ook gesproken over niet oordelen en niet gehecht zijn.

Een voorbeeld van oordelen:
Je zegt: Ik heb een bal gemist, dus ik ben slecht.
Nee, de bal ging mis punt. Het spel gaat door. Focus op je taak op dit moment.

Een voorbeeld van gehechtheid:
De scheidsrechter maakt een beslissing. Maar dit is ten nadele van jou. Maar je vindt het te belangrijk om dit moment te laten schieten en je gaat verhaal halen. Inmiddels gaat de wedstrijd door en jij bent nog in discussie want je bent gehecht aan je gelijk halen. Of je nu gelijk hebt of niet. Op dat moment gaat het spel door. Focus dan op de taak die je op dat moment moet uitvoeren in het spel.

Waarom de Golden State Warrios het meest succesvolle sportteam zijn?

In een interview vertelde Warriors president Rick Welts hoe hun succes totstand is gekomen. Het begon met twee nieuwe eigenaren van de club Joe Lacob en Peter Guber. Daarna kwam eerst coach Mark Jackson die ervoor zorgde dat de losing mentaliteit werd doorbroken. Vervolgens nam coach Steve Kerr het over van Jackson.

Welts zegt in het interview dat de coaching een grote verandering teweeg bracht. Want de Warriors waren een ”losing team”, maar uiteindelijk veranderde dat naar het geloof dat winnen mogelijk was en uiteindelijk werd er ook verwacht om te winnen. Dit betekende ook een grote verandering in de cultuur van de Warriors.

Het aantrekken van Steph Curry heeft ook grote impact gehad op de organisatie. Curry is nu al jaren het boegbeeld van de Warriors en is met zijn gedrag buiten het veld, maar ook in het veld een uitstekend rolmodel.

Ook het doorvoeren van verschillende innovaties heeft de Warriors de titel sportteam van het decennium opgeleverd. Zo werden ze in 2016 uitgeroepen tot beste analytische sportorganisatie omdat ze gebruik maakten van SportVU camera’s die data vastlegt van de spelers gedurende de hele wedstrijd. Daarnaast was het bouwen van de nieuwe sportarena een factor die meespeelde in de verkiezing.

Zakelijke vooruitgang en het bouwen van een ”winning culture”

Zakelijk gezien is de omzet met 1000% procent gestegen (en nee het is geen typfout 🙂 ). Het verkopen van merchandise speelde hierin een belangrijke rol. Tenslotte was de Warriors stichting, waarmee verschillende maatschappelijke projecten worden ondersteund, ook een factor die meespeelde in de verkiezing van beste sportfranchise van het decennium.

”We are relentless about getting better everyday”

Joe Lacob (Warriors eigenaar)

Dit citaat vind ik prachtig omdat het gefocust is op het proces. Het is elke dag een stapje zetten. Misschien niet elke dag een reuze stap, maar wel elke dag de intentie om beter te worden. Lees hier meer over in mijn post:

De wet van de kleine verbeteringenen

Nog een mooi en opvallend punt uit het interview is dat Lacob zegt dat ze een geweldige cultuur hebben gecreëerd bij de Warriors. En dat deze cultuur ook weer topspelers aantrekt, zoals Kevin Durant in het verleden.

Conclusies

  • Kernwaarden geven richting aan wat je doet en wat jij belangrijk vindt in het leven. Het gaat over wie jij bent als persoon (of wil worden als persoon).
  • Kernwaarden helpen om de juiste keuzes te maken. De kernwaarden die je nu hebt bepalen wat je van dag tot dag doet.
  • Great men make great All Blacks. Dit gaat niet perse om het ontwikkelen van je fysieke kwaliteiten, maar eerder over karaktereigenschappen. Een ”goed persoon” maakt een betere topsporter.
  • De Golden State Warriors zijn zo succesvol geworden door elke dag een stap te zetten en hebben de ultieme wil om elke dag te verbeteren.
  • Voor de Warriors gelden er duidelijke kernwaarden waarnaar het team leeft.
  • De kernwaarden van de Golden State Warriors zijn; joy, mindfulness, compassion en competition.

Het belang van kernwaarden voor topsporters

Mijn eindconclusie is dat het er dus om gaat om jezelf te ontwikkelen als persoon. Door elke dag een stapje te zetten word je een beter persoon, maar ook een betere topsporter. En zoals je hebt kunnen lezen werpt dit o.a. bij de Golden State Warriors en de All Blacks zijn vruchten af!

Patrick

Ik ben Patrick Frimpong, voormalig profbasketballer en oprichter van Topsport Brein. Via topsportbrein.nl geef ik tips hoe je jouw sportprestaties kunt verbeteren. Daarnaast ben ik er van overtuigd dat je geen topsporter hoeft te zijn om een topsportmentaliteit te ontwikkelen! Kortom: alles over het bereiken van topprestaties!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *