Patrick Frimpong bij Radio 1 – Hoe ga je om met prestatiedruk?

Patrick Frimpong te gast bij Radio 1 – Hoe ga je als topsporter om met prestatiedruk?

Onlangs werd de tennisster Sofia Kenin vroegtijdig uitgeschakeld tijdens de Australian Open. In het radioprogramma van Radio 1 werd ik geïnterviewd om uit te leggen hoe topsporters kunnen omgaan met prestatiedruk.

Kenin gold als een van de favorieten echter werd de druk te groot. In het radioprogramma werd de darter Raymond van Barneveld ook genoemd. Want hoe kan het dat deze topsporters te maken hebben met prestatiedruk?

Luister en bekijk hier het interview op NPO Radio 1.

In het interview leg ik uit dat dit door veel factoren kan komen. Het kan o.a. te maken hebben met de druk die je jezelf oplegt. ”Mensen verwachten nu wat van me”. ”Ik moet het nu goed doen”. Het gaat dus eigenlijk om die interne dialoog. Wat zeg je tegen jezelf? Welke taal gebruik je? Zijn het opbouwende en motiverende woorden of zorgen ze juist voor extra druk?

Hoe ging ik als topsporter om met prestatiedruk?

Vervolgens werd er gevraagd hoe ik heb geleerd van mentale training en als topsporter omging met prestatiedruk. Ik deelde kort mijn verhaal. Ik vertelde dat ik pas op 17-jarige leeftijd begon met basketbal. In een korte tijd maakte ik al snel stappen en speelde mijn eerste eredivisie minuten.

Maar toen ik eenmaal op het hoogste niveau mee mocht doen realiseerde ik me dat ik niet meer de grootste en de sterkste was. Wat kon ik doen om toch goed te presteren? Wat kon ik doen om met prestatiedruk om te gaan?

Mijn vriendin speelde toen in het Nationale Team van basketbal. Op dat moment las ze een boekje dat mindset heet. Ik begon er in te lezen en er ging een wereld voor me open. Ik realiseerde me dat je net zoals je het fysieke lichaam kan trainen ook het mentale aspect kan trainen.

3 tips om met prestatiedruk te leren omgaan

Wat zou ik Kenin adviseren om met de prestatiedruk om te leren gaan? Hierin noemde ik drie tips:

  1. Bewust worden van de taal die je gebruikt en hoe je denkt.
  2. Focus op je ademhaling.
  3. Visualisatie en lichaamshouding.

Er zijn daarnaast talloze dingen die je kunt doen. Alleen hoeft het soms niet zo ingewikkeld te zijn. De eerste stap is bewustwording vertelde ik op de radio. Er wordt ook wel eens gezegd: bewustwording is de eerste stap in verandering. Dus als je beter met prestatiedruk wil leren omgaan is eigenlijk bewustwording de eerste stap.

Bewustwording is de eerste stap in verandering

Mentale training net zoals fysieke training

Mijn hoop is dat we in de topsporterwereld mentale training net zo serieus gaan nemen als fysieke training. We zien namelijk dat mensen steeds vaker te maken krijgen met stress en burn-out klachten. Dit geldt jammer genoeg ook voor topsporters.

Afgezien van de klachten die je door mentale training kan voorkomen ben ik er van overtuigd dat je door middel van mentale training meer plezier haalt uit jouw sportloopbaan.

Heb je het radio interview gemist? Luister het dan hier terug.

Patrick

Ik ben Patrick Frimpong, voormalig profbasketballer en oprichter van Topsport Brein. Via topsportbrein.nl geef ik tips hoe je jouw sportprestaties kunt verbeteren. Daarnaast ben ik er van overtuigd dat je geen topsporter hoeft te zijn om een topsportmentaliteit te ontwikkelen! Kortom: alles over het bereiken van topprestaties!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *