The Champion’s Mind – 8 tips om het beste uit jezelf te halen

The champions mind - Topsport Brein

The champion’s mind – 8 tips

Waarom zei Muhammed Ali ooit; ‘’I am the greatest’’ Terwijl hij dat nog niet was? Wat maakt volgens Novak Djokovic het verschil tussen goede tennissers en geweldige tennissers?

The champion’s mind laat zien wat de strategie is van deze topsporters, hoe potentiële kampioenen echte kampioenen worden en hoe wij dat ook kunnen doen in sport en in het leven.

 

Een echte kampioen heeft zelfvertrouwen, heeft zijn angsten onder controle, weet op het juiste moment te ‘’pieken’’ en behaalt zijn ultieme doel. Hoe bereik je dit alles?

 

 

 

8 tips om het beste uit jezelf te halen

Om eerlijk te zijn is er genoeg over te schrijven en te vertellen. Maar ik zal een aantal lessen met jou delen. Veel van de lessen die ik in deze post beschrijf heb ik uit het boek; ‘’The Champion’s Mind’’, dus mocht je meer over deze onderwerpen willen weten dan weet je waar je moet zoeken!

 

Het boek laat zien hoe topatleten zichzelf voorbereiden op belangrijke wedstrijden, hun houding tegenover trainen, hoe ze omgaan met het bereiken van doelen en zelfvertrouwen opdoen. Maar ook hoe ze omgaan met angst en wedstrijddruk.

 

De echte kampioenen weten dat het verschil vaak mentaal wordt gemaakt. Maar je wordt niet zomaar een master in mentale skills. Net als met fysieke oefeningen, moet je mentale oefeningen blijven trainen om er echt goed in te worden.

 

Tip 1 – De kampioenen vraag

Vaak begint het allemaal met visie of een droom. Een droom wat je uiteindelijk wilt bereiken. De echte kampioenen stellen zichzelf vragen hoe ze deze dromen werkelijkheid kunnen maken.

 

Hoe beter de vragen die je stelt, hoe beter de antwoorden kunnen worden. Stel jezelf de volgende vragen..

 

Vraag jezelf af hoe je leven eruit ziet als je een kampioen bent geworden? Bedenk wat ervoor nodig is om op dat hoge niveau uit te blinken. Wees zo specifiek mogelijk.

  • Hoe ziet je week eruit?
  • Hoe ga je die week trainen?
  • Welke dingen moeten beter?
  • Wat doe je op dit moment wat jou verhindert om jouw doel te bereiken?

 

Om op een het niveau van een kampioen te presteren moet je breken met slechte gewoonten.

 

Creëer een visie voor jezelf hoe je presteert als een echte kampioen. Zie deze visie, deze droom helder voor je.  Dit in combinatie met de vragen die je jezelf stelt creëer je jouw eigen plan voor succes.

 

Tip 2 – Wat heb je nodig om het best te presteren?

Misschien heb je het wel eens bij jezelf gemerkt dat je gedachten invloed hebben op de wedstrijd die je speelt. Gedachten bepalen gevoel en gevoel beïnvloedt jouw prestatie.

 

De topatleten weten hoe belangrijk het is om hun gedachten onder controle te houden, ze weten ook hoe ze hun eigen gedachten en de gedachten van hun tegenstanders kunnen beïnvloeden.

 

Denk maar eens aan wat Muhammed Ali zei voordat hij kampioen werd. ‘’I am the greatest!’’

 

Sommige mensen vonden dit arrogant van Ali, maar Ali wist dat niet alleen fysieke kracht deel uitmaakt van sport, maar ook mentale kracht!

 

 

Hoe zorg je ervoor dat jouw gedachten bijdragen aan een beter resultaat en een betere prestatie?

 

Stel jezelf vragen die leiden tot positieve gedachten en probleem oplossend gedrag. Vaak focussen we te veel op het probleem, maar we stellen onszelf niet de vragen om die problemen op te lossen.

 

Goede vragen die je jezelf kunt stellen zijn;

 

  • Wat wil ik dat er gebeurt?

 

  • Wat zou me nu kunnen helpen?

 

Andere vragen zouden kunnen zijn;

 

  • Wat zou (een persoon die jij bewondert) doen op dit moment?

 

Op een wedstrijd dag kan je jezelf de volgende vraag stellen:

 

  • Wat moet ik doen om het beste te presteren?

 

De mentale uitdaging is om in jouw eigen ‘’zone’’ te blijven. Door te focussen op jouw uitvoering en wat je wilt bereiken. Focus op jezelf en niet op de rest. Focus niet op de dingen waar je geen controle over hebt. Focus op jouw taak op dat moment en neem actie.

 

 

Tip 3- Hoe ga je om met wedstrijddruk?

De eerste stap is om te focussen op het positieve in plaats van het negatieve. Verwelkom de uitdaging die je aangaat, want er is eigenlijk niets te verliezen en alleen maar te winnen.

 

Vertrouw op je voorbereiding. Accepteer dat je voorbereid bent. Speel altijd om te winnen. Sommige atleten spelen om niet te verliezen. Door je aan jouw wedstrijdplan te houden heb je altijd iets om op terug te vallen.

 

Een bekende quote van top hockey coach Marc Lammers is:

‘’winnaars hebben een plan en verliezers hebben een excuus.’’

 

Bedenk tot slot het volgende: ‘’Of ik win een wedstrijd of ik zal nieuwe lessen leren.’’

 

Tip 4 – Hoe blijf je rustig onder druk?

Dit is hoe Michael Jordan rustig bleef als hij belangrijke schoten nam tijdens een wedstrijd. ‘’Ik dacht nooit na wat de consequenties waren als ik een belangrijk schot zou missen. Wanneer je nadenkt over de consequenties, denk je altijd over een negatief resultaat.’’

 

In plaats van proberen te presteren zonder angst, probeer jezelf te richten op presteren met zelfvertrouwen.

 

 

 

Tip 5 – Failure can be a great teacher

Tijdens een wedstrijd is het belangrijk om een fout zo snel mogelijk te vergeten. Als je te lang blijft denken aan een fout die je een paar minuten geleden hebt gemaakt leidt dit vaak tot meer en grotere fouten.

 

Michael Jordan zei ooit:

‘’I’ve failed over and over and over again in my life. And that is why I succeed.’’

 

 

 

Accepteer dat fouten maken bij het leven hoort. Het is ook dat door fouten te maken en kansen te benutten we uiteindelijk zullen slagen. Fouten kunnen een geweldige ‘’leraar’’ zijn, als we er ook echt van proberen te leren.

 

Duitse filosoof Nietzsche zei het volgende;

‘’Whatever doesn’t kill me makes me stronger.’’

 

Tip 6 – Never stop training – never stop learning

Probeer altijd te verbeteren. Ook al ben je de beste in wat je doet. Zorg dat je heel je leven lang blijft leren. Wees een ‘’eeuwige student’’.

 

Een ‘’eeuwige student’’ is een houding wat gelijk staat aan wat psycholoog Carol Dweck mindset noemt. De groei mindset is een manier van denken die je hanteert wanneer je geloof hebt dat je altijd kan blijven leren en verbeteren. Iemand met een fixed mindset is ervan overtuigd dat je niet kunt veranderen.

 

Tip 7- Wat is succes?

Veel mensen willen succesvol zijn in wat ze doen. Jij misschien ook. Maar hoe weet je wanneer je succesvol bent?

 

Eén van de mooiste quotes over succes vind ik die van legendarische basketbalcoach John Wooden.

 

‘’Success is peace of mind, which is a direct result of self-satisfaction in knowing you made the effort to do your best to become the best that you are capable of becoming.’’

 

Simpel gezegd komt het hier op neer; meer dan je best kan je niet doen.

 

Als je weet dat je alles eraan hebt gedaan om je best te doen, alle middelen hebt ingezet die beschikbaar zijn voor jou, dan kan je tevreden zijn. Je weet dat je alles hebt gedaan wat in jouw macht ligt om jouw doel te bereiken.

 

Tip 8 – Survival of the ‘’mentale fitste’’

Uiteindelijk gaat het er niet alleen om dat je fysiek fit bent, maar ook mentaal. Het begint allemaal in het hoofd. Je lichaam moet het uitvoeren, maar als het hoofd niet meewerkt dan wordt het lastig om optimaal te presteren.

 

Muhammed Ali weet dit, Novak Djokovic weet dit, Michael Jordan weet dit.

 

Hoe ga jij jezelf mentaal trainen? Hoe zorg je ervoor dat je meer focus krijgt, minder angst om te presteren onder druk? Hierboven heb ik de eerste voorzet gedaan, het is aan jou om het af te maken!

 

 

 

Tot slot

Een misschien niet zo bekende sporter in Nederland, maar ontzettend bekend en populair in Amerika is de ex American Football Speler Jerry Rice. Rice zal de boeken in gaan als misschien wel de beste Amercian Football speler ooit op zijn positie.

 

Hij stond bekend om zijn werk ethiek en zijn optimale mentale aanpak voor het spelen van wedstrijden en trainingen. Daarom wil ik graag met zijn woorden deze post afsluiten.

 

Today I will do what others won’t. So tomorrow I can do what others can’t. – Jerry Rice

 

 

 

Patrick

Ik ben Patrick Frimpong, voormalig profbasketballer en oprichter van Topsport Brein. Via topsportbrein.nl geef ik tips hoe je jouw sportprestaties kunt verbeteren. Daarnaast ben ik er van overtuigd dat je geen topsporter hoeft te zijn om een topsportmentaliteit te ontwikkelen! Kortom: alles over het bereiken van topprestaties!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *